Sisteme de ventilatie

Sisteme de ventilatie pentru eliminarea fumului de tigara si nu numai :)

In ciuda faptului ca proiectarea si executia unui sistem de ventilatie se realizeaza in urma unor calcule ingineresti, intotdeauna am afirmat ca ventilatia este o arta. Pentru ca realizarea unor sisteme de ventilatie care sa-si faca treaba CHIAR nu este la indemana oricui. Pe langa cunostintele temeinice de calcul, mai trebuie si un pic de fler si capacitate de a anticipa diferite situatii care tin de dinamica aerului intr-o incapere, de usi de acces si ferestre, de pozitionarea fata de alte incaperi sau cladiri pana si de elementele constructive si de design interior care se pot opune circulatiei aerului, aspecte care nu mai tin de calcule precise. Paradoxal, in ciuda faptului ca, asa cum spuneam mai devreme, formulele de calcul stau la baza proiectarii unui astfel de sistem, daca veti da o tema de ventilatie mai multor furnizori, veti obtine solutii uneori nepermis de diferite. Pana la urma matematica e universala, nu?

Ei bine, diferenta poate veni din capacitatea de interpretare a unor fenomene conexe ventilatiei. Design-ul si pozitionarea tubulaturilor, evitarea pierderilor de sarcina pe trasee de distributie, alegerea si pozitionarea grilelor sau anemostatelor, intelegerea dinamicii aerului in incinta, atingerea punctului maxim de eficienta dinamica si energetica a sistemului de ventilatie, tin in final de experienta si talent. Si, poate, asta face in final diferenta intre un proiectant / executant si altul.

Din nefericire, am avut nenumarate ocazii sa intalnim situatii absolut hilare de sisteme de ventilatie executate dupa ureche. Pentru ca domeniul nostru initial de interes a fost legat de segmentul HORECA, cele mai des intalnite astfel de situatii au fost in domeniul barurilor, cluburilor, cafenelelor si restaurantelor. Fie ca au fost sisteme de ventilatie concepute chiar de beneficiari (probabil datorita unui buget precar sau a parerii ca ne pricepem la toate!), fie realizate de vreuna din miile de firme specializate, care au inteles ca Horeca inseamna un domeniu in care se produc multi bani, ce pot ajunge usor in buzunarele lor pe baza nestiintei beneficiarului. De pilda, stiati ca tubulaturile de ventilatie se pot realiza si din gips carton? Si ca, uneori, chiar si rigipsarii stiu sa faca sisteme de ventilatie? Ieftin si bun. Ieftin poate. Pe moment. Dar ... bun??! Dar ... eficient??!

Nu vrem sa devenim patetici si nici nu vrem sa generalizam acest fenomen! Cu siguranta ca se pot accepta si compromisuri in realizarea sistemelor de ventilatie, pentru a se inscrie intr-un buget mai mic. Este bine insa sa constientizam de la bun inceput limitele unei astfel de abordari. Nu militam pentru sisteme de ventilatie complexe (a caror praguri superioare de pret aproape ca tind sa nu aibe limite, daca se insereaza automatizari multiple, senzori, gestionare de la distanta, etc), ci credem in solutii optime si eficiente, gandite pentru fiecare situatie in parte. Obisnuim sa spunem lucrurilor pe nume si sa avizam beneficiarul de toate aspectele pozitive sau negative care pot veni dintr-o solutie sau alta. Asta ne face sa ne simtim confortabil in fata oricarei provocari. In final, beneficiarul este cel care va face alegerea finala. Nu de putine ori am oferit consultanta gratuita, cand beneficiarul a ales poate chiar si un alt furnizor. Chiar daca pare cinic, satisfactia noastra a fost insa nemasurata cand dupa un timp, chiar si unii din acesti beneficari au ajuns din nou la noi, ... cu aceeasi problema, sau macar au recunoscut ca regreta ca nu ne-au ascultat. Franchetea de care am dat dovada in abordarea unei situatii, a facut sa pierdem uneori clienti, dar atunci cand i-am castigat ... i-am castigat pe viata.

In final ... nu vrem sa va facem sa credeti ca suntem cei mai buni. Ceea ce vrem sa spunem este ca suntem cel putin ... responsabili !

In aceasta categorie veti gasi diferite posibilitati de abordare a sistemelor de ventilatie. Aveti de ales intre simple sisteme de ventilatie conventionale sau variante mai complexe, cu recuperare de caldura. Fiecare dintre ele vin cu avantajele si dezavantajele lor, iar alegerea unei variante tine atat de rezultatul pe care vreti sa il obtineti cat si de bugetul pe care doriti sa il alocati. Putem sa identificam impreuna varianta care se potriveste cel mai bine cerintelor dumneavoastra. Asa cum am afirmat anterior, stiinta, experienta si responsabilitatea sunt la noi si satisfactia va fi la dumneavoastra. Este o garantie pe care v-o oferim de la primul pas pe care il faceti cu noi.

Daca doriti un sfat avizat sau realizarea unui sistem de ventilatie eficient, nu ezitati sa ne contactati.

Fiind importatori pentru o buna parte din componentele sistemelor de ventilatie, putem oferi calitatea la un pret corect. Nu suntem cei mai ieftini si nici nu cautam asta. Stim insa sa facem lucruri care functioneaza. Cel putin asta spun cei mai multi dintre beneficiarii nostri.